Σημειώσεις πάνω στη θεωρία του Manarchist (Ανδραναρχικού)


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: μισογυνισμός, σεξουαλική κακοποίηση, βιασμός

Ο ανδραναρχικός είναι ο καλύτερος ακτιβιστής. Το ξέρει αυτό μέσα του. Ο ανδραναρχικός προτείνει τις πιο ριζοσπαστικές δράσεις, αρθρώνει τις πιο βαρυσήμαντες θεωρίες. Αυτός μόνο αυτός είναι ο διαφωτιστής. Πρέπει όλοι να διαβάζουμε Adorno, αλλά μόνο ο ανδραναρχικός τον καταλαβαίνει σωστά. Ο ανδραναρχικός αγαπά τις γυναίκες, και έτσι δεν χρειάζεται να τις ακούει. Οι πολιτικές του χαρακτηρίζονται από την αίσθηση κυριαρχίας, cis αρρενωπότητα, λευκότητα. Η φωνή του είναι η πιο δυνατή, τα λόγια του τα πιο αληθινά. Η αναρχική του πορεία είναι αναπόφευκτη, προέρχεται από βιβλία γραμμένα από άλλους λευκούς άνδρες. Αυτο είναι ένα ανώτερο όραμα. Ξέρει περισσότερα για οποιοδήποτε θέμα από ό,τι εσύ, έχει ένα δίπλωμα για αυτό. Για τον ανδραναρχικό, είμαστε όλοι μια φυλή, η ανθρώπινη φυλή. Ο aνδραναρχικός έχει μια φοβία για τις πολιτικές ταυτότητας. Εύχεται οι μη λευκοί άνθρώποι, οι φεμινίστριες, οι κουήρ, να σταματήσουν να διασπούν την αριστερά. Αυτά τα ξινά άτομα χαλάνε την κατάσταση. Ο ανδραναρχικός καταλαβαίνει την καταπίεση των άλλων καλύτερα απ’ ό,τι τα ίδια τα άτομα (έχει και έναν μαύρο φίλο): Μετά την επανάσταση ο ρατσισμός θα εξαφανιστεί. Οι πολιτικές των ανδρών της λευκής εργατικής τάξης δεν είναι πολιτικές ταυτότητας, είναι ο μόνος αληθινός αγώνας. Μερικές φορές Ο ανδραναρχικός γίνεται ελαφρά προσβλητικός. Είναι ένας άντρας–μωρό. Επιθυμεί να ακούσεις τις ανάγκες του λίγο παραπάνω. Δεν μπορεί να σου δώσει συναισθηματική στήριξη αυτή τη στιγμή, κανονίζει μια δράση. Υποθέτει ότι χρειάζεσαι τη βοήθεια του σε πρακτικά ζητήματα. Ευτυχώς έτυχε και έφερε την ακουστική του κιθάρα στο πάρτι. Θέλει να ξυρίσεις τις μασχάλες σου, μόνο για μια ειδική περίσταση. Τον δουλεύει τον περιστασιακό σεξισμό του. Θα πρέπει να τον συγχωρέσεις, δεν την παλεύει αυτη τη στιγμή. «Αστός είναι η αγαπημένη βρισιά του ανδραναρχικού, αλλά ο ίδιος ο ανδραναρχικός δεν υπήρξε ποτέ του αστός. Του ανδραναρχικού του αρέσει να τα γαμάει όλα. Ο ανδραναρχικός αγαπά τα queer μπάχαλα, και αυτός είναι επίσης λίγο queer, γιατί είναι πολυγαμικός (πηδάει πολλές γυναίκες) και kinky (dom). Ο ανδραναρχικός ξέρει ότι ο γάμος είναι ένας καπιταλιστικός θεσμός, οπότε εξερευνά την αναρχία στη σχέση. Σπάει τα πατριαρχικά δεσμά, όπως είναι η πίστη, η ευθύνη, οι δουλειές του σπιτιού. Όλες οι κοπέλες του είναι ζηλιάρες, αλλά δεν φταίει αυτός. Θυμούνται λάθος πράγματα. Για κάποιο λόγο δεν θα πηδηχτούν με τη φίλη τους ενώ αυτός κοιτάει, κι εκεί φαίνεται η αποτυχία της γυναικείας χειραφέτησης.

Ο ανδραναρχικός είναι ένας αφοσιωμένος φεμινιστής, δεν χάνει ευκαιρία να το αναφέρει σε κάθε περίσταση ότι καθαρίζει, προσέχει το παιδί ή φτιάχνει τσάι για την παρέα. Ωστόσο, συχνά, όταν προκύπτουν όχι και τόσο εντυπωσιακές δουλειές, ο ανδαναρχικός τυχαίνει να είναι απασχολημένος με κάτι πολύ σημαντικό. Είναι στο Millbank. Είναι στους G20. Είναι στο Occupy. Κάνει δράσεις με τους hunt saboteurs. Είναι πάντοτε κάπου. Εσύ που ήσουν; Ο ανδραναρχικός λιώνει με τον θαυμασμό άλλων αντρών. Συμφωνεί με τις γυναίκες που γουστάρει, μέχρι να πουν το ναι.

Ο ανδραναρχικός γνωρίζει ότι ο ακτιβισμός επινοήθηκε από τους λευκούς άνδρες. Οι ιδέες είναι η αυθεντική, ανεπηρέαστη δουλειά παλαιότερων αντρών, και η ιστορία είναι μονάχα η αλληλουχία αυτών των ιδεών. Ο αναρχισμός, ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός, αυτές οι ταμπέλες περιγράφουν την παράδοση της ανδρικής ιδιοφυΐας. Κατά το παρελθόν ορισμένες γυναίκες είχαν καλές ιδέες (όπως η Emma Goldman, η Roza Luxemburg, η Rosa Parks). Στην παρούσα φάση, οι γυναικείες ιδέες προσεγγίζουν τον φασισμό: οι πολιτικές ασφαλών χώρων είναι για μωρά, οι συνελεύσεις που αποκλείουν τους λευκούς άντρες είναι αντίστροφος σεξισμός, η απόδοση ευθυνών σε άτομα που ανήκουν στον χώρο είναι κυνήγι μαγισσών. Ο ανδραναρχικός δεν βλέπει καμιά ειρωνία στο να υποστηρίζει ότι διεξάγεται κυνήγι μαγισσών εναντίον ανδρών. Πλέον είναι πολύ δύσκολο για έναν άντρα να μιλήσει χωρίς να τον φιμώσουν.

Αν και ο ίδιος μετά βίας τα έχει διαβάσει, του ανδραναρχικού του αρέσει να κριτικάρει τα έργα των γυναικών, των μη-λευκών ανθρώπων, των τρανς ατόμων. Έχει σημαντικά πράγματα να σου πει για το πώς μπορείς να βελτιωθείς. Αυτός μπορεί να σου εξηγήσει γιατί οι τακτικές σου είναι λάθος, μιλώντας φιλοσοφικά. Η επανάσταση έρχεται, με τη μορφή μιας τρομερής μαζικής εξέγερσης.

Το αληθινό πρόσωπο του ανδραναρχικού είναι η βία απέναντι στις γυναίκες, ενάντια στους ανθρώπους που δεν είναι λευκοί. Του αρέσει να βγαίνει με κοπέλες που έχουν «θέματα», για να μπορεί να τις «φροντίζει». «Θέλει να σε γαμάει ενώ κοιμάσαι». Δεν το βλέπει αυτό ως βιασμό. Πιστεύει οτι «η παρενόχληση στον δρόμο δεν έχει να κάνει τίποτα με τον βιασμό». Επειδή δεν πιστεύει σε πολιτικές αποκλεισμού, έχει φίλους βιαστές. Ο φίλος του μπορεί να έχει χτυπήσει την κοπέλα του μια ή δυο φορές, αλλά είναι κινηματικός και τελοσπάντων το ‘χει μετανιώσει πλέον.

Ο ανδραναρχικός είναι φεμινιστής όταν θέλει να γαμήσει. Ο ανδραναρχικός θα χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της σεξουαλικής απελευθέρωσης για να σε εξαναγκάσει να κάνεις σεξ. Θα συνεχίσει να αυτοαποκαλείται φεμινιστής καθώς σε βιάζει. Θα είναι πολύ επιμελής στο να κράζει απολογητές του βιασμού… όταν είναι γυναίκες ή/και μαύρες. Θα μιλαέι στην κοινότητα το πρωί και θα σε χτυπαέι το βράδυ. Θα σου λέει να μην είσαι τόσο ηλίθια. Μην του κάνεις slut-shaming.

Μην κατηγορείς τον ανδραναρχικό για σεξουαλική κακοποίηση. Μην τον κατηγορείς για απολογητή βιασμού. Που είναι το «αθωος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου»; Οι γυναίκες που πάνε στην αστυνομία μετά τον βιασμό είναι καπιταλίστριες και προδότριες. Αν παντρευτούν αστυνομικό και τις χτυπήσει, καλά να πάθουν, τα 'θελε ο κώλος τους.

Ο «αναρχισμός» του ανδραναρχικού αποτελείται από ιεραρχικές πολιτικές αντρών που για την ώρα τουλάχιστον δεν κάνουν κουμάντο. Είναι η λευκή ρατσιστική πατριαρχία του μαύρου μπλοκ. Δεν είναι καμιά ακραία ανωμαλία. Ο ανδραναρχικός και οι φίλοι του είναι σε κάθε αριστερό κοινωνικό κύκλο. Ο ανδραναρχικός είναι ένας κανονικός άνθρωπος που αφιερώνει τη ζωή του για να κάνει έναν καλύτερο κόσμο. Όπως και να έχει, είσαι αντεπαναστάτης.

Οι περισσότερ@ από εμάς, ιδιαίτερα οι γυναίκες, έχουμε μια ιστορία να πούμε για τον ανδραναρχικό. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πεις ιστορίες για αυτόν. Ο ανδραναρχικός την γλιτώνει. Είναι δημοφιλής. Είναι μέσα σε δράσεις. Είναι ο καλύτερος αγωνιστής. Είναι ο καλύτερος στο να λέει ότι είναι ο καλύτερος.

Αυτό που κάνει τον ανδρααναρχικό ξεχωριστό είναι ότι ποτέ δεν θα παραδεχτεί οτι είναι όλα αυτά. Δεν θα σε ακούσει. Και τώρα, θα σου εξηγήσει γιατί έχεις άδικο.

Βασισμένο σε συζητήσεις και διηγήσεις των: Mijke Drift, Kirsty La Rain, Riley Coles, Jasper Jay, Olivia Walker, Linda Stupart, Annette Behrens, Toni Mac, Jacob V Joyce, Sophie Lawton, Deborah Grayson, Marta Owczarek, Selin Yildizoglu, Hannah McStar, Lily Ash Sakula, Abigail Williams

Μετάφραση/Επιμέλεια: Αδέσποτος