Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Συρίας


Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Εβδομάδα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Συρίας

Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, δεκάδες Κούρδοι και Κούρδισσες από τη Συρία βρίσκονται έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αίτημα την άμεση αναγνώριση τους ως πολιτικούς πρόσφυγες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που όχι μόνο δεν αναγνωρίζει ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία χρειάζονται διεθνή προστασία, αλλά συνεχίζει να τους μεταχειρίζεται σύμφωνα με την πολιτική της για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η εργασία, η στέγαση, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική πρόνοια.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών για όσο χρειαστεί, αφού γι' αυτούς πρόκειται για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Μάλιστα, από χθες μία ομάδα διαμαρτυρόμενων ξεκίνησε απεργία πείνας, σε μία προσπάθεια κλιμάκωσης του αγώνα τους. Για να μπορέσουν όμως να συνεχίσουν τη δυναμική κινητοποίηση τους, οι πρόσφυγες από τη Συρία χρειάζονται την έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διοργανώνουμε την Εβδομάδα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Συρίας, από τις 14 μέχρι τις 21 Μαΐου. Απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία και καταστολή, επιδεικνύουμε την ανθρωπιά και την κοινωνική αλληλεγγύη μας. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των Κούρδων από τη Συρία και απαιτούμε την άμεση αναγνώριση τους ως πολιτικούς πρόσφυγες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, διοργανώνουμε συναυλίες αλληλεγγύης μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μεταφέρουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ!

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ!