Είμαι ένας αναρχο-geek. Ένας αναρχικός και ένας geek, μεταξύ άλλων


Ένας geek, επειδή θεωρούμαι μέλος μιας κοινότητας που της αρέσει να χρησιμοποιεί, να καταλαβαίνει και να αλλοιώνει αυτές τις περίεργες μηχανές που αποκαλούμε υπολογιστές.

Οπότε, ένας geek, επειδή ενδιαφέρομαι για τον τρόπο που λειτουργούν. Διερωτούμαι τι μπορώ να κάνω με τα προγράμματά τους. Και μερικές φορές εξιτάρομαι με ιδέες για χρήσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα.

Ένας geek, επειδή αυτές οι μηχανές είναι μέρος της καθημερινής μου ζωής. Τις χρησιμοποιώ σαν ρολόι, ηχεία, βιβλιοθήκες, γραφομηχανές, τηλέφωνα ή και για σημειώσεις. Προσφέρουν υποστήριξη για επικοινωνία, ανακαλύψεις, δημιουργικότητα.

Ένας geek, επειδή ενσωματώθηκα με την ψηφιακή επικοινωνία. Καθημερινά, αν όχι περισσότερες φορές την ίδια μέρα, διαβάζω τα emails μου, διαχειρίζομαι servers, ενημερώνομαι, μαθαίνω και μοιράζομαι γνώση μέσα από φόρουμ, λίστες email και διάφορες ιστοσελίδες, επικοινωνώ και μιλώ μέσω του IRC.

Ένας geek, επειδή μου αρέσει ο όρος. Στην αρχή ήταν μια βρισιά. Μετά διεκδικήθηκε από αυτ@ που έβριζαν, την μετέτρεψαν σε κάτι θετικό και κάπως έτσι έδωσαν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας κοινότητας, κάτι που έκαναν και άλλες «μειονότητες».

· · ·

Ένας αναρχικός, επειδή απορρίπτω τις κοινωνίες βασισμένες στην κυριαρχία. Είμαι πεπεισμένος ότι η αυτό-ενδυνάμωση και ο αμοιβαίος σεβασμός δεν είναι εφικτά και επιθυμητά μόνο μεταξύ τους, αλλά μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ισότητας, της αλληλεγγύης και της αυτοδιαχείρισης.

Ένας αναρχικός, επειδή με εξοργίζουν οι κοινωνικές δομές που προκαλούν μαζική εκμετάλλευση, πόνο και θάνατο επί καθημερινής βάσης. Θέλω να συμβάλλω στη διάλυση αυτού του συστήματος συμμετέχοντας σε κοινωνικούς αγώνες, καθώς και με την εμπλοκή μου σε ριζοσπαστικές κολεκτίβες.

Ένας αναρχικός, επειδή θεωρώ ότι η καθημερινή ζωή είναι μια ευκαιρία να πειραματιστώ με τις αρχές μου. Είμαι πρόθυμος να σπάσω τις κοινωνικές νόρμες αρνούμενος τα καλέσματα σε κατανάλωση και ανταγωνισμό: μέσω της απόρριψης της αλλοτρίωσης, αποδομώντας καταπιεστικές και κυρίαρχες συμπεριφορές, με την ανάπτυξη συλλογικών και ισότιμων εναλλακτικών λύσεων.

Ένας αναρχικός, επειδή αντιστέκομαι στα μεγαλεπίβολα σχέδια για ανάπτυξη. Απέναντι σε έναν κόσμο βασισμένο στο κέρδος, θεωρώ ότι πρέπει να στηρίζουμε έμπρακτα αυτούς τους αγώνες είτε βρίσκονται στη Νάντη ενάντια σε ένα αεροδρόμιο, στη Βαλ Σούσα για ένα τρένο υπερταχείας, στο Αμβούργο για ορυχεία άνθρακα, στις Σκουριές για εξορύξεις χρυσού και στη Λευκωσία για την «αναβάθμιση» της παλιάς πόλης.

Ένας αναρχικός, επειδή συνεχίζω να είμαι επιφυλακτικός απέναντι στην «επίσημη» πληροφόρηση και θεωρώ ότι πρέπει να στέκομαι κριτικά απέναντι στα καθεστωτικά μέσα, τα οποία «φορμάρουν» την οπτική μας με παραλείψεις, ψέματα και παραπληροφόρηση. Απορρίπτοντας την αυτοαποκαλούμενη αντικειμενικότητα, αναζητώ άλλα μέσα ενημέρωσης και την αυτό-εκπαίδευση, για εναλλακτικά νέα εργαλεία που να δίνουν το δικαίωμα σε όλ@ να δημιουργήσουν και να διαδώσουν την είδηση.

Ένας αναρχικός, επειδή με φράσεις όπως «κέντρα φιλοξένιας μεταναστών» ή «σύγχρονες φυλακές» δεν σκέφτομαι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και κρατουμένων, αλλά στρατόπεδα συγκέντρωσης και νέο Γκουαντάναμο. Οπότε, αρνούμαι την ποινικοποίηση, τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές τύπου Γ και όλες τις κατασταλτικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αρχές ενάντια σε όσ@ αντιστέκονται, όσ@ υποφέρουν και σε εν δυνάμει αντιστεκομένα άτομα.

· · ·

Οπότε, ένας αναρχο-geek, επειδή επιθυμώ να ζήσω σε μια κοινωνία βασισμένη στην αυτοδιαχείριση, τη δωρεάν συνεργασία και τη συλλογική ευφυΐα. Είναι για αυτό το λόγο που ενθαρρύνω και επιβραβεύω το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού, το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας εθελοντικής συνεργασίας, που επιτρέπει σε οποι@δήποτε, όχι μόνο να μοιραστεί και να κατανοήσει, αλλά και να τροποποιεί και να διανέμει τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ένας αναρχο-geek, επειδή αρνούμαι να σκλαβωθώ είτε από πολιτικά συστήματα είτε από συστήματα υπολογιστών. Την ίδια στιγμή που τα κράτη επιβάλλουν νόμους σε πολίτες, το ιδιόκτητο λογισμικό θέτει πρότυπα σε χρήστ@. Όταν οι αρχές αποτρέπουν τις εξεγέρσεις μέσω καταστολής, οι εταιρείες σκοτώνουν τις ελεύθερες λύσεις μέσω πατεντών. Θέλω να έχω το δικαίωμα να αυτό-διαχειρίζομαι τη ζωή μου, όπως θέλω να μπορώ να καταλαβαίνω, να αλλάζω και να δημιουργώ τα εργαλεία που χρησιμοποιώ.

Ένας αναρχο-geek, επειδή νιώθω την ανάγκη να διαταράξω κάποιες συμπεριφορές που υπάρχουν στις κοινότητες με τις οποίες ασχολούμαι. Θέλω το ριζοσπαστικό ρεύμα και η εναλλακτική κουλτούρα υπολογιστών να γνωριστούν για διάφορους λόγους: Είναι επιτακτικό να ασχοληθούμε με την κυρίαρχη σεξιστική κουλτούρα που βρίσκεται στο geek-ισμο, όπως είναι σημαντικό τα κινήματα να καταλάβουν τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου, καθώς και τους κινδύνους που εμπεριέχονται στην παρούσα χρήση του.

Ένας αναρχο-geek, επειδή οι υπολογιστές τυγχάνουν να είναι ένα εξαιρετικό μέσο για παραγωγή και διάδοση ανεξάρτητης πληροφορίας. Έτσι συμμετέχω σε αυτόνομα και DIY (Do It Yourself) εγχειρήματα αντιπληροφόρησης ανοιχτά σε όλο το κόσμο, που σπάζουν τα σύνορα μεταξύ των θεατών, δημοσιογράφων και θέτουν βάσιμα ερωτήματα για τα καθεστωτικά μέσα.

Ένας αναρχο-geek, επειδή στον αγώνα ενάντια στα άχρηστα σχέδια πέραν από την εξαιρετικής σημασίας άμεση δράση, είναι σημαντικό να μπορούμε να παράγουμε πληροφορία χωρίς μεσάζοντες, να έχουμε το δικό μας ραδιόφωνο, να κάνουμε τη δική μας προπαγάνδα και να δίνουμε μάχες τόσο στον υπάρχοντα κόσμο όσο και στον ψηφιακό κόσμο.

Ένας αναρχο-geek, επειδή δε θέλω να μείνω ηλίθιος: γνωρίζοντας τίποτα ή τα πάντα, απορρίπτοντας τη γνώση. Θέλω να παραμείνω ανοιχτός απέναντι στη γνώση, μαθαίνοντας και διδάσκοντας, διαδίδοντας και ανακαλύπτοντας δεξιότητες που δεν έχω ποτέ ακούσει. Αρνούμαι να συμμετέχω στην καθιερωμένη ιεραρχία που προσποιείται ότι γέροντες και ανώτεροι είναι καλύτεροι σε κάθε τομέα, μόνο και μόνο επειδή είναι μεγαλύτεροι.

Είμαι αναρχο-geek, επειδή όσο θεωρώ σημαντικό τον αγώνα ενάντια στο μεγάλο αδελφό και την παρακολούθηση, άλλο τόσο θεωρώ πως είναι επιτακτικό οι συντροφ@ μου να γνωρίζουν πως τα καθεστωτικά μέσα που προάγουν το συγκεντρωτισμό και τον καταναλωτισμό μάς επιβάλλουν την παραμονή κάτω από το ραντάρ του μεγάλου αδελφού, που σήμερα δεν έχει μόνο τη μορφή μιας κάμερας, αλλά και του facebook, των εμπορικών παρόχων email,....

Ένας αναρχο-geek, επειδή, ενώ οι υπολογιστές διευκολύνουν τον κοινωνικό έλεγχο και την εκμετάλλευση, θεωρώ ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μέσα αυτο-ενδυνάμωσης, επικοινωνίας και ανατρεπτικά. Δεδομένου ότι η γνώση είναι πιο χρήσιμη όταν μοιράζεται παρά όταν διατηρείται για τον εαυτό μας, θα συμμετέχω σε εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων ή θα συμμετέχω στη δημιουργία συλλογικών μη-εμπορικών εργαλείων και «υπηρεσιών», όπως αυτόνομοι servers, δωρεάν σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ιστοσελίδες, ελεύθερο λογισμικό.

· · ·

Επηρεασμένο από το μανιφέστο τ@ darkveggy, αυτό το μανιφέστο δεν ως στόχο να μιλήσει για εσένα. Είσαι, όμως, ελεύθερ@ να το υιοθετήσεις, να το προσυπογράψεις ή να το απορρίψεις. Και επειδή υπάρχουν τόσ@ αναρχο-geek όσο και προσωπικότητες, σε ενθαρρύνω να γράψεις και να εκτελέσεις το δικό σου μανιφέστο, να πειραματιστείς με τις δικές σου ιδέες, γκράφιτι, κείμενα ή ASCII.

Ελιτισμός, ηγεμονία και παθητικότητα; Όχι, ευχαριστώ! Όλ@ μπορούμε να εφεύρουμε και να επαναπρογραμματίσουμε τ@ εαυτ@ μας!

anargeek

Ενάντια στα copyright και τα copyleft! Αυτό το κείμενο διανέμεται με Creative Κοινά Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic Public Licence