Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη λιτότητα στην Ευρωζώνη στη Φρανκφούρτη


Φρανκφούρτη- Οι διαδηλώσεις ενάντια στο νέο κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Χιλιάδες ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη μαζεύτηκαν στη Φρανκφούρτη –την καρδιά του Ευρωπαϊκού Καπιταλισμού- για να διαδηλώσουν ενάντια στα εγκαίνια του νέου γυαλιστερού κτηρίου της ΕΚΤ το οποίο κόστισε 1.3 εκατομμύρια ευρώ, μια δαπάνη η οποία θεωρείται προκλητική στα πλαίσια της συνεχιζόμενης σκληρής λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Το Blockupy, ένα δίκτυο ευρωπαϊκών αντικαπιταλιστικών ομάδων, κάλεσε για διαδήλωση στις 18 Μαρτίου, ημέρα που συνέπιπτε με την 144η επέτειο της Παρισινής Κομμούνας με την οποία και έκαναν συγκρίσεις. Το κάλεσμα προσέλκυσε ακτιβιστές, συνδικαλιστές, πολιτικά κόμματα ακόμα και ομάδες Καθολικών Χριστιανών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι συναντήθηκαν στην πλατεία Römer στις δύο το μεσημέρι. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικές από την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη που τραγούδησε στα Ελληνικά και τα Γερμανικά, και στη συνέχεια διαβάστηκαν δηλώσεις από οργανώσεις που συμμετείχαν, όπως οι Podemos, Die Linke, ΣΥΡΙΖΑ, ομάδες όπως η umsGanze, καθώς και ακτιβιστές όπως η Ναόμι Κλάιν.

Στις πέντε το απόγευμα, είκοσι πέντε με τριάντα χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της Φρανκφούρτης , όπου ζουν εκατοντάδες άστεγοι, ένα θέαμα που δείχνει την τεράστια διαφορά μεταξύ της ελίτ των τραπεζιτών και των ανθρώπων που επηρεάζονται από τις πολιτικές τους. Η πορεία ήταν δυναμική και ειρηνική, αλλά παρόλα αυτά ήταν περικυκλωμένη από αστυνομία που κλήθηκε στη Φρανκφούρτη από όλη τη Γερμανία, με τεθωρακισμένα οχήματα και αύρες να κλείνουν όλους τους παράπλευρους δρόμους, με πάνοπλους αστυνομικούς να περπατούν παραπλεύρως της πορείας, ενώ η παρακολούθηση γινόταν και από το έδαφος αλλά και από αστυνομικά ελικόπτερα.

Στους διαδηλωτές δεν επιτράπηκε να προσεγγίσουν καν το νέο κτήριο της ΕΚΤ, το οποίο ήταν περιφραγμένο περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα μέρες πριν από τη διαδήλωση, και με εκτεταμένους αστυνομικούς ελέγχους στους γύρω δρόμους. Τα χαράματα, περίπου έξι χιλιάδες ακτιβιστές προσπάθησαν να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούσαν στο κτήριο για να παρεμποδίσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και το προσωπικό της ΕΚΤ να παραβρεθούν στα εγκαίνια που ήταν προγραμματισμένα για τις έντεκα το πρωί.

Η αστυνομία επιτιθόταν σε οποιονδήποτε προσέγγιζε την περίμετρο με κανόνια νερού και δακρυγόνα. Η απόπειρα των ακτιβιστών να κλείσουν όλους τους δρόμους δεν υλοποιήθηκε πλήρως λόγω της αντίδρασης της αστυνομίας και των οδομαχιών που ακολούθησαν στη συνέχεια, αλλά παρόλα αυτά αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν ελικόπτερα για να εισέλθουν στην αποκλεισμένη περιοχή γύρω από τους πύργους της ΕΚΤ. Περίπου τρακόσια πενήντα άτομα προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων και σε κάποιους πήραν και τα δακτυλικά αποτυπώματα. Οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι μετά το τέλος της διαδήλωσης, κατά το βράδυ. Ένας Ιταλός ακτιβιστής, γνωστός ως Fede, παραμένει υπό κράτηση για περισσότερο από έξι μέρες 1 χωρίς να του προσαχθούν κατηγορίες και χωρίς να δοθούν στοιχεία στην ομάδα νομικής υποστήριξης, κάτι που παραβαίνει τη γερμανική νομοθεσία. Μια αυθόρμητη διαμαρτυρία από περίπου 100 άτομα έγινε την επομένη στη Φρανκφούρτη, ενώ ξεκίνησε και μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την απελευθέρωση του.

Το Blockupy δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την αντικαπιταλιστική του δράση σε όλη την Ευρώπη και επί της ευκαιρίας της συνάντησης αυτής, την επομένη των διαδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις και οι ομάδες εργασίας συνέλεξαν εισηγήσεις για τις επόμενες δράσεις του Δικτύου.

Σημειώσεις

  1. Ο Fede, τελικά κατηγορήθηκε για διατάραξη της ειρήνης και διακεκριμένη σωματική βλάβη, ενώ καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλακή με αναστολή. Ο Fede παρέμεινε υπό κράτηση για έντεκα βδομάδες και αφέθηκε ελεύθερος στις 4 Ιουνίου 2015. http://www.morningstaronline.co.uk/a-2075-London-student-Fede-finally-free-from-German-jail/#.VXaMe0bMS0A